x

Geçmişten Günümüze Galatasaray Formaları

Geçmişten Günümüze Galatasaray Formaları

Geçmişten Günümüze Galatasaray Formaları

Süper Lig’in 2022-2023 sezonu şampiyonu Galatasaray 23. kez lig kupasını evine götürdü. Sarı kırmızılılar sezonda iç sahada parçalı forma giydi. Deplasmanda ise desenli siyah forma tercih etti. 1905’te kurulan başarılı futbol takımının formalarında günümüze kadar birçok değişik tasarım kullanıldı.

Kuruluş Yılı ve Orijinal Renklerin Kökeni

Galatasaray, kurulduğu yıl Türk bayrağından esinlenerek kırmızı ve beyaz renkleri kullanıyordu. Ancak bu renklerin kullanımı dönem itibariyle tedirgin ediciydi. Bu nedenle değişiklik arayışına gidildi.

Kırmızı ve beyaz renklerin yerine sarı lacivert ve sarı siyah eşleştirmeleri denendi. Fakat iki renk grubu da beğenilmedi. Takım daha dinamik renklere ihtiyaç duyuyordu.

Sarı ve kırmızı renklerin seçimi Ali Sami Yen ve dönemin oyuncuları tarafından yapılır. Ali Sami Yen, anlattığı hikayede forma renkleri arayışı için kumaşçıları gezerken tezgahtarın sunumundan etkilendiklerini belirtir. Kumaş seçimi sırasında kafile, tezgahtarın yan yana getirdiği sarı ve kırmızıyı çok beğenir. Böylece sarı ve kırmızı Galatasaray’ın resmi renkleri olur. Oyuncular sarı kırmızı renklerle tasarlanan formayla ilk kez 6 Aralık 1908’de sahaya çıkar.

1908-1959 Arası Tasarımlar

Galatasaray, 1908’de ilk kez giymeye başladığı sarı kırmızılı formayı parçalı ve çubuklu olarak kullandı. Avrupa’da dikilip gönderilen formaların neredeyse tamamı yakalıydı. Yakaların birbirine iple bağlandığı tasarımlarda geniş parçalı desen kullanılıyordu.

1944 Ali Sami Yen’de İlk Maç

Galatasaray Ali Sami Yen’de ilk kez maça çıktığında üzerinde oldukça değişik bir tasarım vardı. Bir kısmı düğmeli olan formanın damalı tasarımı mevcuttu.

Kontrast Açık Yaka

50’li yıllarda görülen bir tasarım bütün parçalı bir modeldi. Bu modelde yakalar formanın sarı kırmızı parçalarıyla kontrast renklerdeydi. Bu modelde önceki yılların aksine düğme ya da ip gibi birleştiriciler yoktu.

İnce Çubuklar ve Düz Renkler

Yine 50’li yıllarda Galatasaray iki farklı forma tasarımı kullandı. Bunlardan birisi çok ince çubuklu bir modeldi. Diğeri ise takımın üzerinde ilk kez görülen tek renk formaydı. Tek renk olan forma düz beyaz şort ve beyaz çoraplarla eşleştiriliyordu.

1958-59 Sezonu

Galatasaray’ın en değişik forma tasarımı 1958-59 sezonunda kullanıldı. Çapraz şeritli forma V yakalıydı. Şeritlerle süslenen tasarımda geniş Galatasaray arması yer alıyordu.

1960-1984 Arası

Galatasaray parçalı ve çubuklu formalarını nadiren değiştirdi. Yıllar içinde yalnızca bir kez düz beyaz forma denedi. Kuruluşundan sonra ilk kez giydiği beyaz forma daha sonra sarı kırmızı detaylarla hareketlendirildi.

1985 Global Markalarla İş Birlikleri ve Reklamlı Formalar

Galatasaray, formalarını uzun yıllar yurt dışında diktirdi. Global spor markalarıyla çalışmaya 1985’te başladı. Galatasaray’ın 1985-86 sezonu formalarını adidas hazırladı. İç sahada parçalı, deplasmanda çubuklu tasarım kullanıldı. Kaleci forması ise siyah sarı renklerdeydi. Şeritli kolları ve yakaları vardı.  Takım, 1990-91 sezonuna kadar Alman markasıyla çalıştı. Firma reklamları da bu yıllarda formalarda yer almaya başladı.

1991-1995 Umbro

Sarı kırmızılılar 1991-95 yılları arasında İngiliz markası Umbro ile çalıştı. Umbro’nun tasarladığı ilk formalar oldukça çarpıcı çizgiler taşıyordu. Tasarımda daha önce hiç kullanılmamış bir renge, pembeye ve farklı desenlere yer verildi. Umbro, Galatasaray formalarında daha sonra daha sade ve alışılmış renkler kullandı.

1996-2011 Yılları

1996’da tekrar adidas ile çalışmaya başlayan Galatasaray farklı tasarımlarla yeşil sahalara çıktı. 2011 yılına kadar parçalı ve çubuklu klasik tasarımların yanında değişik modeller de kullanıldı. Gri, siyah, mor, turuncu ve pembe gibi düz renkli formalar kullanıldı.

2011-2012 Nike Yolculuğunun Başlangıcı

Lotto, adidas, Umbro gibi markaların ardından Galatasaray 2011 yılında Nike ile anlaşma yaptı. Nike’ın Galatasaray için tasarladığı ilk formalar sade çizgiler taşıyordu. İç sahada parçalı forma kullanıldı. Deplasman forması için ise düz sarı renk tercih edildi. Formalar bisiklet yakaydı. Kaleci için ise siyah, mavi ve yeşil olmak üzere üç farklı renk kaleci forması hazırlandı.

2012-2013

Nike’ın bu sezonda Galatasaray için tasarladığı formalar farklı çizgiler taşıyordu. İç sahada parçalı klasik tasarım kullanıldı. Yakalarda kontrast renklere yer verildi. Deplasman forması ise düz beyaz üzerine tek taraflı dikey sarı kırmızı bant şeklindeydi.

2013-2014

Parçalı bisiklet yaka iç saha forması ve füme deplasman forması kullanıldı. Kaleci için tasarlanan forma mor renkliydi.

2014-2015

2014-15 sezonunda iç sahada soluk geçişli çubuklu forma giyildi. Deplasmanda düz beyaz forma kullanıldı. Beyaz formanın sarı kırmızı şeritli yakası ve kırmızı bantlı kol lastikleri vardı. Bu sezon için tasarlanan 3. formada mor renk kullanıldı. Kaleci için yeşil, siyah ve açık gri formalar hazırlandı.

2015-2016

Koyu sarı ve koyu kırmızı tonlarda tasarlanan parçalı iç saha formasına düz siyah deplasman forması eşlik etti. Üçüncü forma ateş kırmızısı olarak çıktı. Kaleci renkleri yeşil ve bordoydu. Sarı kırmızılı oyuncular bu sezon formalarına dördüncü yıldızı ekledi. Galatasaray Türkiye’de dördüncü yıldızı alan ilk takımdır.

2016-2017

İç saha için hazırlanan parçalı forma yatay şeritlerle süslüydü. Bu sezonun deplasman forması ise düz beyazdı. Formadaki 4 yıldız bu sezonda yarım ay şeklinde dizildi. Üçüncü forma mor, kaleci forması yeşil olarak tasarlandı.

2017-2018

Bu sezonda yer alan iç saha forması farklı çizgiler taşıyan damalı bir modeldi. Deplasman için pembe kolları olan beyaz bir model tasarlandı. Kaleci rengi değişmedi.

2018-2019

Parçalı iç saha forması ve siyah deplasman forması kullanıldı. Kaleci için açık yeşil tonlarda bir forma tercih edildi.

2019-2020

Çubuklu iç saha forması ve bej rengi deplasman forması kullanıldı. Kaleci için siyah, turuncu ve yeşil tonlar seçildi.

2020-2021

2020-21 sezonunda parçalı formanın farklı bir tasarımı kullanıldı. Renk geçişleri fırçayla dağıtılmış efekti verilen iç saha forması dikkat çekiciydi. Pembe tonların eşlik ettiği siyah deplasman forması da iç saha forması kadar ses getirdi. Kaleci forması için yeşil ve iki farklı gri tonu tercih edildi.

2021-2022

Bu sezonda kullanılan iç saha forması turuncuya dönük bir renkle kırmızının birleşiminden oluştu. Klasik parçalıdan biraz uzaklaşan modelde çapraz renk tasarımı mevcuttu. Deplasman forması siyah üzerine sarı kırmızı çift bant şeklindeydi. Kaleci forması yeşil, gri ve mor renklerde tasarlandı.

2022-2023

Parçalı iç saha forması üzerinde siyah grafik yaka deseni kullanıldı. Deplasman formasında siyah renk tercih edildi. Kaleci formaları yeşil, gri ve kırmızı renklerde hazırlandı.

2023-2024

Galatasaray yeni sezona farklı tasarımlarla çıkacak. Galatasaray 2023/2024 parçalı iç saha forması taraftarlar tarafından beğenildi. Nike’ın deplasman için hazırladığı Galatasaray forması düz beyaz renkte. Kaleci için ise geometrik desenli yeşil ve gri renklerde iki ayrı kaleci forması tasarlandı.

En Güzel Hediye Seçenekleri

Galatasaray formaları bir Galatasaray taraftarına alınabilecek en güzel hediyeler arasında yer alır. Galatasaray erkek forma, kadın forma ve çocuk forma seçenekleri arasından seçim yapılabilir. Renkleri ve desenleri her yıl yeniden tasarlanan renkli formaların her dönemi özeldir. Modası hiç geçmeyecek bu hediyeler yıllar geçtikçe değerlenir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.